Ψηφιακή Aγγειογραφία Νωτιαίου Μυελού

Η ψηφιακή αγγειογραφία  Νωτιαίου Μυελού είναι μια ιατρική πράξη, με την οποία ο εξειδικευμένος ιατρός μελετά τα αγγεία της σπονδυλικής στήλης και νωτιαίου μυελού, με την χρήση υψηλής τεχνολογίας μηχανημάτων ( αγγειογράφου ) και λήψη υψηλής ανάλυσης εικόνων των αγγείων που εξετάζονται.

 

Η εξέταση γίνεται στην αίθουσα του αγγειογράφου.

Συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία στην δεξιά βουβωνική χώρα  και σπανιότερα με νευρο-ληπτο-αναλγησία ( «μέθη» ) ή με γενική αναισθησία.

Αρχικά ένας καθετήρας προωθείται στην αρτηρία του ποδιού, την λεγόμενη Μηριαία αρτηρία. Στη συνέχεια προωθείται ο διαγνωστικός καθετήρας, από την μηριαία αρτηρία, προσπερνώντας την καρδιά και τέλος να φτάσει στα αγγεία της αορτής που αιματώνουν τον νωτιαίο μυελό (συνολικά καθετηριάζονται και μελετώνται περισσότεροι από 40 αρτηριακοί κλάδοι). Η διαδικασία αυτή γίνεται υπό συνεχή ακτινοσκόπηση. Για την λήψη των εικόνων, ο ιατρός εγχέει ήπια μικρή ποσότητα σκιαγραφικού υγρού μέσω του καθετήρα στα αγγεία αυτά και γίνεται καταγραφή της ροής του υγρού αυτού. Με αυτό τον τρόπο έχουμε μια υψηλής ανάλυσης και λεπτομερή απεικόνιση των αγγείων του νωτιαίου μυελού. Την ώρα εκείνη ο ασθενής αισθάνεται ζέστη, όπου γίνεται εκείνη την στιγμή η έγχυση, ίσως ήπιο πόνο ( σπάνια ) και διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα.

Οι εικόνες που λαμβάνονται φαίνονται στο μόνιτορ του αγγειογράφου και ελέγχονται από τον ιατρό, ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες λήψεις, σωστά και πλήρως. Οι εικόνες αυτές θα εξεταστούν από τον ιατρό μετά, όταν έχει ολοκληρωθεί η εξέταση.

Τι γίνεται μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης ;

Αφαιρείται ο καθετήρας από την μηριαία αρτηρία και ο ιατρός ασκεί πίεση στο σημείο της παρακέντησης, για 10 λεπτά συνήθως ( 10-20 λεπτά). Γίνεται περίδεση με πιεστικές γάζες και αυτοκόλλητο επίδεσμο, η οποία θα αφαιρεθεί μετά από ένα 24ωρο. Ο ασθενής παραμένει κλινήρης  στο νοσοκομείο για 6 ώρες περίπου και στη συνέχεια στο σπίτι του, για 24 ώρες συνολικά.

Πιθανές επιπλοκές

Νευρολογικές : η πλειοψηφία τους είναι παροδικές

Γενικές (τοπικό αιμάτωμα, νεφρικές κ.ά.)

Τυχόν απορίες του ασθενούς, αλλά και πλήρης ενημέρωση από τον ιατρό, σχετικά με την εξέταση, συζητούνται σε προγενέστερο χρόνο και οπωσδήποτε πριν την εξέταση.