Αγγειακές Παθήσεις Νωτιαίου Μυελού

  • Αρτηριοφλεβώδεις επικοινωνίες του νωτιαίου μυελού

 

Αρτηριοφλεβώδεις επικοινωνίες του νωτιαίου μυελού αποτελούν παθολογικές επικοινωνίες αρτηριών που φυσιολογικά αιματώνουν τον νωτιαίο μυελό, με τις φλέβες που φυσιολογικά παροχετεύουν το παρέγχυμα του μυελού, χωρίς την μεσολάβηση τριχοειδών. Μπορεί να έχουν την μορφή απ´ ευθείας επικοινωνίας (φίστουλα) ή να παρεμβάλλεται ανάμεσα στην αρτηρία και την φλέβα ανώμαλο δίκτυο παθολογικών αγγείων (φωλεά). Αποτελεί την δεύτερη σε συχνότητα αγγειακή νόσος του νωτιαίου μυελού (36-45%).

 

Συμπτώματα

 

  • Το πιο σύνηθες σύμπτωμα που οδηγεί στην διάγνωση είναι η αιμορραγία σε ποσοστό >50% (υπαραχνοειδής αιμορραγία ή αιματομυελία) και συνοδεύεται από σοβαρή νευρολογική επιδείνωση.
  • Αιμορραγία νωτιαίου μυελού
  • Η τυπική κλινική εικόνα ξεκινάει με αιφνίδια οσφυαλγία στην μεσοπλάτιο χώρα και εξαπλώνεται κατά μήκος όλης της σπονδυλικής στήλης, με αυχενική δυσκαμψία και οπισθότονο. Επιπλέον, σε μεγάλη αιμορραγία ή σε αυχενική εντόπιση δημιουργείται κεφαλαλγία ή ελλάτωση του επιπέδου συνειδήσεως.
  • Αιμορραγία στον επισκληρίδιο χώρο, μπορεί να προκαλέσει αιφνίδια παραπληγία ή τετραπληγία, που μπορεί να χρειασθεί άμεση χειρουργική αποσυμπίεση.
  • Έπειτα από υποτροπιάζουσες αιμορραγίες παρατηρείται προοδευτική νευρολογική επιδείνωση. Η θρόμβωση εντός της δυσπλασίας, αραχνοειδίτις και φλεβική υπέρταση μπορεί να είναι αιτίες επιδείνωσης.
  • Οσφυαλγία και ριζιτικό άλγος
  • Ελλάτωση της μυικής ισχύος
  • Διαταραχές της αισθητικότητας με διαταραχές των σφιγκτήρων (ούρηση και αφόδευση) και της στύσεως.

Διάγνωση

  • Αξονική τομογραφία
  • Μαγνητική τομογραφία
  • Κλασσική ενδαρτηριακή ψηφιακή αγγειογραφία

 

Θεραπεία

Πλήρης εξάλειψη με εμβολισμό επιτυγχάνεται σε ποσοστό 24-53%.

Εφόσον η πλήρης εξάλειψη δεν είναι εφικτή, τότε ο στόχος επικεντρώνεται στην εξάλειψη των επικίνδυνων αγγειο-αρχιτεκτονικών σημείων, (ανευρύσματα, ψευδο-ανευρύσματα, φίστουλες ταχείας ροής ή φλεβικές εκτασίες). Ο μερικός και στοχευμένος εμβολισμός σε αυτές τις περιπτώσεις, ελαττώνει τον κίνδυνο επαναιμορραγίας.

 

  • Μηνιγγικές αρτηριοφλεβώδεις επικοινωνίες του νωτιαίου μυελού

 

Οι Μηνιγγικές αρτηριοφλεβώδεις επικοινωνίες του νωτιαίου μυελού είναι οι συχνότερες αρτηριοφλεβώδεις επικοινωνίες του νωτιαίου μυελού, αφορούν κυρίως άνδρες και εντοπίζονται συνήθως στην θωρακική και οσφυοιερά μοίρα του μυελού.

 

Αποτελούν ανώμαλες επικοινωνίες αναμεσά σε αρτηρίες και φλέβες οι οποίες εντοπίζονται στη μήνιγγα του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού. Χρησιμοποιώντας ενδαγγειακές τεχνικές και διάφορα εμβολικά υλικά (συνθετική κόλλα, σπειράματα) διακόπτεται η επικοινωνία, οδηγώντας σε πλήρη ίαση.

 

Συμπτώματα

Tο σημαντικότερο  σύμπτωμα είναι η έκπτωση της μυϊκής ισχύος των κάτω ακρών των ασθενών. Aκολουθεί το ριζιτικό άλγος και η οσφυαλγία, οι αισθητικές διαταραχές, η ανικανότητα, οι διαταραχές στην ούρηση και την αφόδευση.

Η αδυναμία ή παράλυση των κάτω άκρων, με πυραμιδική σημειολογία και διαταραχές του κατώτερου κινητικού νευρώνα συμβαίνει στους περισσότερους ασθενείς.

 

Διάγνωση

  • Μαγνητική τομογραφία Νωτιαίου Μυελού
  • Ψηφιακή Αγγειογραφία Νωτιαίου Μυελού

 

Θεραπεία

H μηνιγγική αρτηριοφλεβώδης επικοινωνία του νωτιαίου μυελού, απαιτεί αντιμετώπιση ακόμη και σε ασθενείς με εγκατεστημένο νευρολογικό έλλειμμα.

Σκοπός είναι η απόφραξη του σημείου της επικοινωνίας και του αρχικού τμήματος της απαγωγού φλέβας.

Η ενδοαγγειακή θεραπεία αντενδείκνυται σε ασθενείς όπου η πρόσθια νωτιαία αρτηρία εκφύεται από το ίδιο επίπεδο με την μηνιγγική επικοινωνία.

Σε ασθενείς που δεν βελτιώνονται καθόλου, και το οίδημα στην μαγνητική τομογραφία επιμένει, τότε ενδείκνυται επανάληψη της αγγειογραφίας για διερεύνηση επανασηραγγοποίησης μέσω παραπλεύρου κυκλοφορίας.