Ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο: Τι είναι & θεραπεία

Τι είναι το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο;

Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια επείγουσα και βαριά κατάσταση, που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον ασθενή για καλή έως άριστη αποκατάσταση.Ένας βασικός παράγοντας για την θεραπευτική αντιμετώπιση και κατά συνέπεια την καλή έκβαση, είναι ο χρόνος που έχει παρέλθει από την έναρξη των συμπτωμάτων. Κάθε ένα λεπτό χωρίς αιμάτωση, στην περιοχή αυτή καταστρέφονται περί τα 2 εκατομμύρια εγκεφαλικά κύτταρα. Επίσης, για κάθε 15 λεπτά γρηγορότερη αποκατάσταση της ροής, 39 από τους 1000 ασθενείς θα έχουν καλή εξέλιξη και από αυτούς οι 25 θα είναι λειτουργικά ανεξάρτητοι.

Τι είναι η θρομβεκτομή και σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται;

Ανάλογα με τον χρόνο από την έναρξη των συμπτωμάτων, μπορούμε να πούμε ότι είναι δύο οι κατηγορίες των ασθενών:

Η πρώτη κατηγορία ασθενών είναι αυτοί στους οποίους ο χρόνος αυτός είναι μικρότερος των 4,5 ωρών, στους οποίους θα δοθεί αρχικά ενδοφλέβια θρομβόλυση. Όταν υπάρχει απόφραξη μεγάλου αγγείου (καρωτίδα, μέση εγκεφαλική, βασική αρτηρία), που είναι το ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων, με την ενδοφλέβια θρομβόλυση μόνο το 30% αυτών θα αποκαταστήσει την ροή και μόνο το 25% αυτών θα έχει καλή εξέλιξη.

Η δεύτερη κατηγορία είναι όλοι όσων ο χρόνος είναι μέχρι και 24 ώρες (πχ ασθενείς που ξυπνάνε με εγκατεστημένο εγκεφαλικό) και έχουν απόφραξη μεγάλου αγγείου. Μετά τις απαραίτητες εξετάσεις (Αξονική τομογραφία, αξονική αγγειογραφία, μαγνητική τομογραφία), και την μελέτη και την επεξεργασία τους με το εξειδικευμένο λογισμικό, παρ’ όλο που έχει γίνει η ενδοφλέβια θρομβόλυση, ακολουθεί το επόμενο βήμα στη θεραπεία του ισχαιμικού, που είναι η θρομβεκτομή.

Πώς διενεργείται η θρομβεκτομή;

H  θρομβεκτομή είναι μια επεμβατική μέθοδος με την οποία, με ένα σύστημα μικροκαθετήρων και στεντ, υπό ακτινοσκόπηση, γίνεται αφαίρεση του θρόμβου από την αρτηρία του εγκεφάλου και να αποκατασταθεί έτσι η ροή σ αυτή.Μετά από παρακέντηση της μηριαίας αρτηρίας, γίνεται αρχικά ψηφιακή αγγειογραφία για να εξακριβωθεί η θέση της απόφραξης, η περιοχή του εγκεφάλου που δεν αιματώνεται και άλλες πληροφορίες που είναι αναγκαίες για την επέμβαση. Στη συνέχεια, υπό ακτινοσκόπηση, προωθείται ένα ομοαξονικό σύστημα καθετήρων (3 καθετήρες ο ένας μέσα στον άλλον), μέχρι το σημείο του θρόμβου. Εκεί τοποθετείται ένα στεντ, το οποίο αγκιστρώνει τον θρόμβο. Αφαιρείται το στεντ (με τον θρόμβο) και έτσι αποκαθίσταται η ροή μέσα στην αρτηρία.

 

Ποια είναι τα αποτελέσματα της μεθόδου;

  • Αποκατάσταση της ροής στο αποφραγμένο αγγείο πετυχαίνεται στο 70-80 % των περιπτώσεων με θρομβεκτομή (ενώ με φαρμακευτική αγωγή μόνο στο 30-36 %)
  • Λειτουργικά ανεξάρτητοι θα είναι οι μισοί περίπου ασθενείς μετά θρομβεκτομή,  (ενώ μόνο το 13% με φαρμακευτική αγωγή)
  • Θνησιμότητα στους 3 μήνες περίπου 20% και στις δύο περιπτώσεις
  • Αιμορραγία ενδοεγκεφαλική 6% και 3% αντίστοιχα

Σήμερα, μετά την διενέργεια διεθνών μελετών, έχουν καθοριστεί οι κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη, την θεραπευτική αντιμετώπιση του οξέος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, και την αποκατάσταση του ασθενούς. Σημαντικό είναι αρχικά η αναγνώριση του επεισοδίου και στη συνέχεια η άμεση μεταφορά στο εξειδικευμένο κέντρο, που μπορεί να παράσχει την πλήρη θεραπεία  (φαρμακευτική αγωγή και θρομβεκτομή), το οποίο έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό και το έμπειρο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό.

Με μια πρόταση:

Με την εμφάνιση των συμπτωμάτων, άμεση μεταφορά του ασθενή στο εξειδικευμένο κέντρο, για την γρηγορότερη έναρξη της θεραπείας.